Центърът на Клъстера за зелена енергия Констанца-Добрич Български подпомага “зелени” предприемачи да кандидатстват за pre-seed акселераторската програма EIT Climate-KIC Акселератор

За пета поредна година единствената в Европа pre-seed акселераторска програма за стартиращи компании с решения за устойчив бизнес EIT Climate-KIC Акселератор ще подкрепя български предприемачески екипи.

Акселераторът е уникална програма, подходяща за млади компании, spin-off екипи и предприемачи с амбиция да лансират на пазара устойчиви бизнес решения, чисти технологии и иновации в областта на климата.

Всеки екип ще разполага с финансиране под формата на бездялов грант в размер до 50 000 евро, за да достигне до първи продажби и инвеститори. Екипите също ще ползват експертиза за бизнес моделиране, финансово планиране, управление на интелектуалните права, прототипиране и технологично валидиране, развитие на брандинг и продажби, за да развият компанията си до ниво инвеститорска готовност. 

Програмата е част от инициативите на най-голямото публично-частно партньорство в Европа в сферата на климата – EIT Climate-KIC и работи в мрежа, обхващаща 24 държави на ЕС. Над 9 млн. евро са инвестициите на програмата в повече от 1200 стартиращи компании, 30 от които са български. Тази година, българското издание ще се осъществи от април до ноември в София и ще подкрепи до 8 предложения.

Центърът на Клъстера за зелена енергия Констанца-Добрич организира сесии за подготовка на предприемачите за пре-акселератора.